Ena najstarejših romarskih poti v Evropi se steka iz vseh kotičkov Evrope do katedrale v Santiagu de Compostela V Španiji. Camino je pot srca in kot taka se nam tudi odpira. Pot nam nudi doživetje naravnih in zgodovinskih lepot španske pokrajine Galicije, hkrati pa nudi tudi izkušnjo spoznavanja ljudi iz celega sveta, ki se podajajo na to pot. Prehodili bomo zadnjo etapo poti Camino France ter nadaljevali pot po Camino Fisterra, ki sta skupaj dolgi 235 km oz. 10 dni hoje. Potovanje bomo zaključili v Santiagu de Composteli.


 1. Datum: 18.09. – 30.09.2020

 2. Trajanje: 13 dni

 3. Tel.: 040 813 677

 4. Info.: info@potovanja-lama.si


ZAKAJ Z NAMI

 1. Večletna uspešna izvedba programa že od leta 2013;

 2. Poskušamo vam dati avtentičnost hoje po romarski poti in omogočiti vsakemu njegovo osebno izkušnjo poti ne glede na to, da se potuje v skupini;

 3. Pomagamo premagati težave, ki se vam pojavijo med hojo ali vas poberemo, če postane pot prenaporna (spremstvo vozila);

 4. Omogočamo vam prevoz osebne prtljage (nahrbtnika), ko ta postane pretežka ali če je ne želite nositi;

 5. Ničesar ne obljubljamo, vendar vsakemu želimo, da mu pot prinese to, kar potrebuje in si želi. ;)


VRHUNCI POTOVANJA

 1. Jakobova pot oz. Camino de Santiago je od leta 1985 pod zaščito UNESCA;

 2. Poleg Rima in Jeruzalema je Santiago de Compostela največje krščansko romarsko središče;

 3. Romarski potni list (t. i. Credencial);

 4. Spanja v t. i. albergih – prenočišča za romarje;

 5. Druženje s popotniki iz vsega sveta;

 6. Doživetje naravnih lepot španske pokrajine Galicije;

 7. Prehodili bomo zadnjo etapo poti Camino France ter nadaljevali pot po Camino Fisterra, 235 km oz. 10 dni hoje.


1. DAN

V dopoldanski uri se bomo iz Ljubljane zapeljali do bližnjega letališča, od koder bomo poleteli proti mestu Santiago de Compostela v Španiji. Po prihodu v večernih urah, se bomo z javnim avtobusom zapeljali do nastanitve v Santiagu de Comospetla. Prenočili bomo v prvem zavetišču za romarje (albergu) na naši poti.

2. DAN

Iz Santiago de Compostela se bomo zopet z javnim prevozom zapeljali do mesta Lugo (Camino Norte), kjer si na bomo na kratko ogledalu najstarejše popolnoma ohranjeno mestno obzidje iz rimskih časov (UNESCO-va svetovna dediščina). Presedli se bomo na drug avtobus, ki nas bo zapeljal do mesta Sarria in od tu do vasice Triacastela, našega izhodišča za Camino France.

3. DAN

Zjutraj bomo pričeli z našo pohodno preizkušnjo po zadnjem delu Camina France. Ta dan bo naš cilj mesto Sarria. Prehodili bomo 19 km s krajšimi vmesnimi postanki. V mestu Sarria se bomo nastanili v samostanskem albergu ter se pripravili za naslednji pohodni dan. Možnost udeležbe romarske maše, kdor bo želel.

4. – 6. DAN

Naslednje dneve nas bo pot peljala skozi vedno zeleno in s potoki ter rekami prepleteno pokrajino Galicijo, ki je znana po svojih keltskih koreninah in kulinaričnih morskih dobrotah. Pot nas bo vodila skozi čudoviti Portomarin, jutranje sonce nas bo prebudilo na vzponu proti Gonzarju, v mestu Melide si bomo privoščili hobotnico ali Caldo Galego, galsko juho. Prečili bomo številne potoke in reke preko starih mostov, brvi … Prespali bomo v vasici Ribadiso, nadaljevali skozi evkaliptusove gozdove mimo Pedrouza in preko vrha Monte del Gozo, kjer bomo prvič zagledali Santiago z mogočno katedralo na vzpetini mesta. Ves čas bomo sledili Jakobovi školjki in rumeni puščici; vsak dan nas bo ne glede na vreme »spremljal« naš korak. Preko »vrat« Porta de Santiago bomo vstopili v staro mestno jedro Santiaga de Compostele, ki je zaščiteno pod UNESCO-m, nato se bomo po ozkih uličicah spustili do našega cilja oz. mogočne katedrale na trgu Praza do Obradorio. V romarski pisarni bomo dobili potrdilo (Compostelo) o prehojeni poti Camino France. Sprehodili se bomo po najstarejšem delu starega mestnega jedra (UNESCO-va svetovna dediščina), ogledali si bomo notranjost katedrale in kdor bo želel, se bo lahko udeležil tudi večerne romarske maše. Ker trenutno v katedrali potekajo obnovitvena dela, bomo točne podatke o času in lokaciji romarske maše podali naknadno; trenutno romarske maše potekajo  v sosednji cerkvi sv. Frančiška.

7. – 11. DAN

Značilnost Camina je vsakodnevna rutina, ki jo bomo izkusili tudi mi. Tako kot vse prejšnje dni, bomo zgodaj zjutraj vstali, pripravili nahrbtnike, pozajtrkovali in krenili na pot. Pričeli bomo zadnjo etapo Camina, Camino Fisterra; za večino romarjev je to zadnji cilj »konec zemlje«, kar ime Finisterra tudi pomeni. Pot nas bo popeljala skozi mesto Negreira, vas Maronas, ter vse manj obljudeno, samotnejšo pokrajino redkejši vasic. S planote hriba Monte do Carballo bomo prvič zagledali Atlantski ocean in naš drugi cilj rt Fisterra z njegovim svetilnikom.

12. DAN

Iz obmorskega mestec Cee se bomo podali na zadnji dan hoje, kjer bomo proti koncu poti ob 2 km kilometra dolgi peščeni plaži prispeli do ribiškega kraja Fisterra. Nadaljevali bomo do njegovega rta, kjer se bo naša pot zaključila s pogledam na horizont Atlantskega ocena. Strnili bomo misli in vtise, hkrati pa bomo tukaj simbolno pustili vse kar v življenju ne potrebujemo več. Pohodni del našega popotovanja bomo ta dan zaključili. S popoldanskim javnim prevozom (avtobus) se bomo zapeljali v mesto Santiago de Compostela.

13. DAN

Zjutraj bomo imeli še nekaj časa za ogled mesta in njegovih znamenitosti. Lahko se boste udeležili opoldanske romarske maše (po želji) in še zadnjič obiskali katedralo. Sledilo bo nekaj prostega časa (kosilo, nakupi) do odhoda na letališče, od koder se bomo z letalom vrnili nazaj do bližnjega letališča. Sledil bo le še prevoz do Ljubljane; prihod je predviden v zgodnji jutranji uri.


Cena potovanja po Camino de Compostela

 1. Cena potovanja po Camino de Compostela je 719 eur na osebo in vključuje:

 2. Transferja na letališče in nazaj;

 3. Vse transferje po Španiji z javnim/zasebnim prevozom skladno s programom;

 4. Nočitve v prenočiščih za romarje (albergih) skladno s programom;

 5. Nakup slovenske romarske potne listine – Credencial, ki je potreben za prenočevanja v albergih;

 6. Organizacijo potovanja, vodjo poti in spremstvo vozila na poti;

 7. Prevoz prtljage med lokacijami;

 8. Testni pohod, ki ga bomo izvedli vsaj tri tedne pred odhodom, kjer lahko preverite svojo telesno pripravljenost;

 9.   Cena velja ob prijavi 7 prijavljenih.

  V ceno ni vključeno

 10. Povratni let iz bližnjega letališča v Santiago de Compostela z vsemi taksami - leteli bomo z nizkocenovnimi prevozniki: cena letalskih kart v mesecu novembru 2019 je bila cca. 150 eur na osebo;

 11. Prehrana: 9 eur – 12 eur kosilo ali večerja, ki vključuje pijačo (meni za romarje: predjed, glavna jed, sladica, pijača), v nekaterih albergih bo možnost tudi samostojnega kuhanja;

 12. Minimalno število prijavljenih je 7 oseb, maksimum pa 15 oseb.


Splošne informacije
Način potovanja je popotniško usmerjen. Nastanjeni bomo v t. i. albergih, (zavetišča za romarje-pohodnike), potrebna je spalna vreča. V albergih bo tudi možnost kuhanja oz. priprave hrane. Hoja tehnično ni zahtevna, dnevno bomo hodili do največ 7 ur. Potrebna je primerna fizična pripravljenost na večdnevno zaporedno hojo. Španija je varna dežela, a vseeno moramo biti pozorni na osebno lastnino. Ob rezervaciji oz. prijavi na potovanje je potrebno plačati akontacijo v višini 200 eur na osebo. Z akontacijo si zagotoviš mesto v skupini, mi pa ob minimalnem številu vplačanih akontacij zagotovimo odhod. V primeru, da za potovanje ne zberemo dovolj prijav, akontacijo zagotovo vrnemo.
Ko bo potrjeno minimalno število udeležencev (7 oseb), bomo šli v nakup letalskih kart. Preostali znesek bo potrebno plačati najkasneje en mesec pred odhodom na potovanje. Cene letalskih prevoznikov se spreminjajo vsak dan, zato si pridružujemo pravico spremembe cene vezano na datum prijave in plačila.

Svetujemo sklenitev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini. Glede podatkov o boleznih, ki se pojavljajo na samem območju potovanja, priporočamo obisk internetne strani Zavoda za zdravstveno varstvo.


Vreme in kdaj na pot
Španija ima oceansko, kontinentalno, gorsko in sredozemsko podnebje. Kontinentalno podnebje najdemo v osrednji planoti Meseti, zanj pa so značilne hladne zime in vroča poletja. Padavin je malo, najbolj namočeni so zimski meseci. Najbolj primeren čas za potovanje po Jakobovi poti je od aprila do junija in od septembra do oktobra, ko je prijetno toplo, jutranje temperature so hladne.


Nekaj besed o naši agenciji in splošnih pogojih poslovanja na povezavi ...


Popotniška agencija Lama - Avanturistična potovanja in trekingi... Okoli sveta...

Življenje je ena sama dogodivščina. Hvala, ker jo delite tudi z nami.

040 813 677, info@potovanja-lama.si

POTOVANJE CAMINO DE COPOSTELA

18.09. – 30.09.2020 / 13 DNI